Descoperă Pădurea Craiului

Descoperă Pădurea Craiului

Munții Pădurea Craiului fac parte din Carpații Occidentali, mai precis partea de nord-vest a Munților Apuseni, aflându-se pe teritoriul județului Bihor. Aici, principalele localități (Aleșd, Vadu Crișului, Bratca, Șuncuiuș, Vârciorog, Damiș, Roșia, Remetea) se răsfiră pe dealuri verzi, printre pășuni înflorite și păduri răcoroase.

Am avut norocul să descoperim și să explorăm aceste locuri mai puțin cunoscute datorită inițiativei de promovare a CAPDD Bihor, susținută de KinderTrips.

Cazarea noastră a avut o priveliște superbă, tocmai sus, în deal la Casa Florian. Dar despre aceasta am scris un articol separat, aici.

Via Ferrata Cheile Cuților

După cum știți, în familia noastră băieții dictează, și mama se conformează. Așa că am început excursia noastră în forță, cu Via Ferrata Cheile Cuților. Degeaba m-am miorlait eu că nu vreau să mă cațăr la 35 m înalțime și să merg pe un pod de cabluri (pod indian). Nimeni nu m-a băgat în seamă. Micii mei păianjeni și-au văzut de treabă pe peretele de stâncă. Mi-am luat inima în dinți și, lipită ca o ventuză de piatră, m-am târât și eu ușor. Podul indian însă a fost prea mult pentru picioarele mele deja moi ca spaghetele fierte. M-am întors pe ieșirea de urgență. Băieții nu au avut treabă. S-au dus ușor pe pod, ghidați de Țupi, specialistul ce ne-a asistat. După pod urmează încă o urcare pe stâncă până la platoul din vârf.

Eu m-am mulțumit că sunt întreagă și m-am desfătat cu sutele de fragi aromați din zonă.

Cheile Lazuri

Trail-ul este foarte puțin amenajat spre deloc :)). Este cărare până la un moment dat când se pierde printre bolovani și urzici. Dar totuși am venit în chei așa că a trebuit să continuăm. Vă recomandăm cizme de cauciuc, multă determinare și răbdare. Pietrele se mișcă mereu, alunecați în apă, vi se scaldă picioarele în micul bazin din cizme, dar puteți spune că ați trecut prin chei. Apa nu e foarte rece și copiilor le place enorm. (Copiii noștri, evident). Peisajul sălbatic cu liane și stânci e perfect de poze.

Rafting pe Criş

Bineînțeles, din nou adrenalină! Nu puteam rata raftingul pe Criș, la Vadu Crișului. Deja copiii întrebaseră de un milion de ori când ne dăm cu barca :). Uite că a venit și ziua așteptată.

Și cu câtă distracție a venit! Aventura începe cu echiparea, apoi transportul cu duba vintage cu muzica la maxim, apoi împărțirea ambarcațiunilor. Tati a luat un kayak de o persoană pentru mai multă adrenalină. Și chiar a avut parte ptr că s-a răsturnat :)) Să nu vă închipuiți că apa a fost foarte învolburată și că e periculos. Tura aceasta e pentru oricine, de la mic la mare, fără riscuri. Dar cu distracție și foarte fain! Ghidul nostru, Marius, a avut grijă să ne simțim foarte bine și îi mulțumim.

La final eram lihniți și doamna Laura a avut grijă să ne hrăneasca la ponton cu gulaș și gogosi. Yummy!! Pont: înainte de a pleca cu echipajul la rafting să vă comandați mâncarea la bar ca să fie gata pe când vă întoarceți. Această experiență a fost coordonată de Master Adventure.

Mina Farcu

Mina Farcu găzduiește o peșteră cu cristale foarte faină. Am avut chiar ocazia sa intram acum si in partea de rezervatie naturala. Pentru acest tur numărul de persoane este limitat și se face cu programare în prealabil. Pentru detalii click aici.

A fost o aventură palpitantă pentru copii dar și ptr noi. Ghidul nostru Tudor ne-a explicat fiecare detaliu și a răspuns răbdător la multele întrebări pe care le punem noi de obicei. Pentru că suntem curioși :). Vă recomandăm să fiți echipați cu cizme de cauciuc și fâș și să nu atingeți cristalele 🙂

Și încă ceva. La prima noastră intrare în peșteră, când am făcut turul simplu l-am avut drept ghid pe domnul Florin Petriță, una din primele persoane care au descoperit peștera și au intrat în ea.

Valea Dâlbii

Am făcut o plimbare relaxantă în această zonă, urmând cursul șerpuitor al pârâului (cu pești!), pe o potecă molcomă, mărginită de pădure. Puteți vedea o peșteră prăbușită din care au ramas câteva arcade – Şura Uşorilor- foarte spectaculos! Este și un izvor, totul foarte frumos și pitoresc.

Ca să ajungeți aici, din comuna Căbești, mergeți pe drumul comunal 220 (urmând indicatorul spre carieră). De la carieră se face dreapta urmând în amonte cursul apei.

Olărit la White Ceramics

Ne-am întors la Vadu Crișului pentru o experiență senzorială, olăritul. Emanuel si Maria Poli ne-au primit cu drag în atelierul lor. Ne-au povestit de meștesugul moștenit din generație în generație, de tehnica minuțoasă a olăritului și de materialele naturale necesare. Ne-am băgat, evident, la testat roata olarului. Fiecare ne-am bucurat degetele în lutul alb și toți haioșii au contribuit la realizarea unui bol. Mai strămb așa, dar e al nostru 🙂

Familia Poli are planuri mari, de extindere a atelierului si de organizare a unor tabere de olărit. Toate acestea ni se par minunate și le urăm succes 🙂

Vă lăsăm și un contact, în caz că doriți să vă bucurați și voi de această experiență: 0743 385 100 (Maria Poli).

Pădurea Craiului merită vizitată pentru că are multe de oferit. E o destinație potrivită atât pentru relaxare dar mai ales pentru o vacanță activă, aproape de natură, care sigur îți va încărca bateriile. Pentru mai multe detalii sau informații privind destinația ecoturistică Pădurea Craiului vă lăsăm contactul lui Paul Iacobaș, manager de proiect: +40359 410 556, precum și siteul oficial, padureacraiului.ro

Lasă un răspuns