Copiii naturii

Copiii naturii

Suntem născuți din natură, conectați în mod misterios cu mediul înconjurător. Suntem parte din adierea vântului, creștem precum firul ierbii, avem atingerea caldă precum soarele. Dar cumva, ne pierdem legătura asta tainică. Devenim distanți, ne concentrăm pe un sistem în care suntem prizonieri și avem impresia falsă că astfel vom fi fericiți. Dar copiii ne învață. Ei sunt mici și mai aproape de pământ. Mai aproape de apă, tăvăliți prin iarba cu rouă. Lăsați-i. Lăsați-i să simtă natura așa cum doresc ei.

Mamă, știu că te vor trece toți fiorii când cel mic îți va aduce o râmă ce se intinde printre degetele lui micuțe. Dar admiră-i curajul și învață de la el. Invățați împreună să respectați toate vietățile și să nu le stârpiți pe motiv că nu vă sunt pe plac.

Tată, poate că voiai să te relaxezi pe scaunul de camping cu o bere în mână. Dar uite, copilul trage de tine. Vrea să îl ajuți să aprindă focul. Arată-i. Pune-te în genunchi și cuprinde-i mâinile. Împreună veți putea face scântei cu amnarul.

Lăsați-i să strângă noroiul în pumni, să sară în bălțile ploii, să lingă țurțuri de gheață. Toate astea îi vor ajuta să învețe, să exploreze natura și cel mai important, să o respecte.

Suntem musafiri aici, pe Pământul ăsta. El poate trăi foarte simplu fără noi. Poate chiar mai bine. Trebuie sa avem grijă de casa noastră și să arătăm copiilor asta. Planeta asta e minunată și sunt o mulțime de lucruri de văzut. Dar nu trebuie să le căutați foarte mult. Întoarceți-va privirea spre frunzele pomilor, florile câmpului, câte culori și nuanțe. Nu mergeți doar pe cărări bătute, sau destinații turistice. Orice excursie, orice vacanță, e un prilej de învățare pentru copilul vostru.

Adunați împreună materiale naturale, mirați-vă împreună de pietre lucioase, râuri repezi, zbor de pescăruși, „feliile” lunii, formele norilor, picioarele miriapodului, mirosul mușchiului verde din pădure. Păstrați trează această dorință a copiilor de a fi în natură, de a explora și a colinda locuri. Răspundeți la milioanele de „de ce?” – uri și dacă nu știți căutați împreună răspunsuri.

Uitați restaurantul și faceți un picnic pe iarbă. Alt gust are mâncarea. Uitați mașina și urcați pe jos dealul. Ce mândri veți fi că ați reușit să cuceriți vârful!

Copiii sunt conectați cu natura prin firea lor, prin faptul că sunt la început de drum și toate simțurile lor se activează la maxim în natură. Lăsați-i așa. Opriți-vă și învățați de la ei.

Lasă un răspuns