Biblioteca vie

Biblioteca vie

Biblioteca vie este o metodă folosită pentru promovarea diversităţii şi demnităţii umane şi încurajarea dialogului între oameni.

Spre deosebire de o bibliotecă obişnuită, în biblioteca vie cărţile sunt fiinţe umane care intră într-un dialog personal cu cititorul. De regulă cărţile sunt persoane din grupuri care se confruntă sau se pot confruntă cu prejudecăţi sau stereotipuri (de gen, vârstă, educaţie, ocupaţie, etnie, rasă, religie etc) şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale, precum şi oameni cu poveşti care oferă cititorului o experienţă unică de învăţare.

Cititorii împrumută cărţile pe o perioadă limitată de timp, le citesc şi le returnează bibliotecarului, pentru a fi răsfoite şi de alţi cititori.

Astfel, am fost invitată de Organizația Studenților Economiști (O.S.E.) sa fiu o carte vie în biblioteca lor. Cititorii au fost copii de la liceu si de la facultate. M-a mirat cât de interesatți erau de viața noastră și cum i-au încântat poveștile mele. Unii au dorit sfaturi despre viață, despre familie. M-au întrebat cum e să ai trei copii, cum durează o căsnicie cel puțin 10 ani, cum ne descurcăm cu o familie așa numeroasă. La rândul lor au venit și ei cu sfaturi care au fost foarte binevenite. Este chiar un refresh sa auzi lucruri atat de simple și logice, cum ar fi faptul că trebuie să avem grija de noi ca și cuplu, să nu se piardă scânteia. 🙂

Mi-a făcut plăcere să cunosc și alte cărți vii, să le aud poveștile. Evenimentul este la prima ediție dar eu cred ca promite mult. Copiii și tinerii sunt interesați de povesștile unor oameni adevărați, în carne și oase, cu bune și cu rele. Cred că s-a ajuns la o saturație cu lumea virtuală atât de falsă și astfel de întâlniri ne ajutaă să deschidem ochii spre lumea reală.

Lasă un răspuns