Plaje sălbatice în Bulgaria, cu rulota.

Plaje sălbatice în Bulgaria, cu rulota.

Vara asta a fost cu totul diferită. Pandemia ne-a unit, ne-a dezbinat, ne-a ridicat nervii și ne-a coborât moralul. Dar marea a rămas tot acolo și ne chema în șoaptă. Marea trebuia să se întâmple. Am rămas mai „pe lângă casă” și ne-am răsfățat pe plaje mai mult sau mai puțin sălbatice, din Bulgaria. Bineînțeles că ne-am cărat căsuța (ruloțica) după noi, burdujiți cu tot ce trebuie pentru wild camping.

Imediat ce treci granița la Vama Veche parcă te încearcă o foame teribilă. Îți poți mulțumi stomacul și portofelul cu un prânz pescăresc foarte bun la restaurantul Golden Fish, în Durankulak, lângă lac.

Prima plajă la care am oprit a fost Krapets. Mult îndrăgită de rulotiști, Krapets are loc pentru toată lumea. Păcat că in weekenduri chiar vin mulți, de toate felurile, lăsând în urmă gunoaie..de toate felurile. Dar în timpul săptămânii este foarte liniște. Plaja cu nisip, sălbatică, foarte lungă și lată, pădure pentru umbră și apă turcoaz, cu intrare nu foarte lină. Nudiști cât cuprinde. Este și camping, dar dacă îl ocolești prin partea dreaptă poți ajunge repede la zona wild. Sunt magazine în sat, fântână cu apă nepotabilă lângă plajă. Am stat vreo 4 zile aici și chiar ne-a plăcut libertatea, liniștea și plaja.

Pentru nomazii cu cortul recomandăm și vecina Ezerets care are un camping într-o pădurice de pini pe faleza înaltă.

Krapets

De la Krapets am făcut excursie doar cu mașina la Rusalka și Bolata. Rusalka sălbatică (nu resortul) cu stânci și pietriș este o iubire mai veche a lui tati și a trebuit bifată cu o baie. Bolata, în schimb, este foarte drăguță, o plajă în semicerc într-un golf micuț, apă mică, intrare lină. Din păcate era destul de aglomerată, și ne-am bălăcit într-o margine, păstrând distanțarea socială de care bulgarii parcă nu au auzit.

Rusalka
Bolata

Pe drumul înapoi, spre „casă”, am oprit la Tyulenovo să admirăm stâncile uriașe măcinate de valuri. Am făcut infarct de două ori în timp ce făceam poze băieților cocoțați pe creste, cu marea învolburată la picioare.

Tyulenovo

Ne-am mutat apoi șatra mai spre sud, în Varna, mai precis în parcarea Decathlon. Domnul portar a fost foarte îngăduitor după ce i-am umplut buzunarul și ne-a lăsat să dormim acolo. Ne-am asigurat că suntem primii clienți ai magazinului, că tot voiam să luăm o umbrelă mare pentru cele 37 de grade de la amiază. Dar, în drum spre acest nou „dormitor” am oprit la Balchik să vizităm Palatul Reginei Maria cu grădinile regale, un must see al costei bulgare.

Balchik

De la Varna am mers la Kara Dere, dar drumul la plajă era foarte greu de parcurs chiar numai cu mașina, încât am renunțat și ne-am orientat spre Irakli. Aici este un resort simpatic cu plajă privată, dar rămâne destul loc pentru cerașafuri și cortiști. A trebuit să parcăm rulota mai departe, lângă o pădurice cu capre, cu mult praf și neprimitor. Astfel că ne-am bălăcit, am făcut duș la plajă, am luat masa și ne-am pornit iarăși.

Ne-am setat următoarea bază lângă Burgas, într-o parcare neamenajată pe care am găsit-o cu aplicația Park4night. Se numește Burgas Salt Parking și lângă este campground. Deci loc sigur și gratuit de stat. Plaja de aici are nisip negru, apa cu intrare lină. Este și o pistă de biciclete foarte lungă cu trafic zi și noapte.

Am venit în locul ăsta pentru că voiam să vedem minunatele ape sărate roz. Despre asta am scris într-un articol separat, aici.

Tot din locația asta am făcut excursie cu mașina la Nessebar, orașul vechi, foarte drăguț, autentic, cu magazine de suveniruri de bun gust. Din păcate a fost lume foarte multă, fiind și weekend, singura metodă de distanțare era cu ajutorul lui Blue care croia drum printre oameni.

Tot cu ajutorul Prak4night am găsit următoarea locație care a fost și cea mai spectaculoasă, Cape Ambelitz. Aveam marea de o parte si de alta, iar noi sus, pe o „limbă” de pământ. Aveam impresia că stăteam la balcon la etajul 6 și priveam plaja…de nudiști, bineînțeles. Marea a fost spectaculoasă, cu valuri mari si surferi, cu lună plină și briză din plin. În partea cealaltă, într-un golf micuț, am explorat crabii și toate vietățile eșuate. Am putut lua apă de la bar și dacă am fi mai avut timp am fi stat acolo mult și bine..

La întoarcere am înnoptat aproape de graniță, pe un mal pietros, lângă Little Sea Beach. Copiii au fost încântați de peisajul selenar de aici și de valurile care sculptau în stâncă. Se formau mici găurele cu apă și alte formațiuni circulare interesante.

La fel de interesantă a fost și masa servită la Ferma de Midii Dalboka, experiență pe care v-o recomandăm. Copiii au mâncat aici midii pentru prima oară și s-au lins pe degete. Ne-a plăcut atmosfera relaxată, chiar pe maulul apei, designul terasei autentic și chelnerii ospitalieri. Atenție că aveți o porțiune foarte abruptă de parcurs până la restaurant! Dar e foarte beneifică la înoarcere, când urcați dealul, scăpați de orice mustrare de conștiință că ați mâncat prea mult. 🙂

Dacă vă plac aventurile și natura, plajele Bulgariei sunt numai bune. Am plecat bronzați, cu vânt în păr și nisip pe piele, mulțumiți că și anul ăsta, în ciuda pandemiei de coronavirus, am reușit să ne stăvilim setea de mare.

This Post Has 4 Comments

 1. Multumim frumos pentru poveste si sfaturi, descrieri si explicatii!
  As avea o intrebare: Se poate sta off camping cu rulota in Bulgaria?

  1. Da, se poate.

 2. Foarte interesant tot ce am citit! Exista și un grup pentru iubitorii de rulote?
  Noi suntem o familie cu 4copii și am dori sa achizitionam o rulota,aveți sfaturi în acest sens,de unde am putea sa luam o rulota la second-hand ,ce preturi sunt,ce ne recomandați?
  Va mulțumim,așteptăm răspunsurile voastre.
  La mulți ani!

  1. Buna.
   Sa cumperi rulota e o adevarata aventura. Dar sunt grupuri de rulotisti pe Fb. Insa nu va pot recomamda niciunul pentru ca am iesit de pe toate :)) Acum avem autorulota, suntem in Turcia.

Lasă un răspuns