Cluj-Budapesta-Viena-Salzburg cu autorulota Palatino

Cluj-Budapesta-Viena-Salzburg cu autorulota Palatino

Prea repede a trecut vacanța de vară, nu? Imediat ce a început școala parcă ne mâncau tălpile de o nouă călătorie. Și iată că ocazia s-a ivit.

Caravanele Palatino ne-au invitat să testăm în stil #haiosii una dintre superbele lor autorulote. Ne doream demult să experimentăm o călătorie cu un astfel de mijloc de transport, o adevărată căsuță luxoasă, dotată cu tot ce îți trebuie.

Băiat care deschide ușa autorulotei camper în Austria lângă Dunăre
Autorulota Palatino coborand o pantă în munți cu serpentine în Austria Salzburg
Luminaă cu led iîn autorulota camper Palatino
Jaluzele orizontale în autorulota camper Palatino
Mama sși cei trei băieți mănâncă prânzul în autorulota camper
Băiat în alcov în autorulota camper Palatino

Traseul e întotdeauna partea cea mai frumoasă a organizării. Am ales Salzburg pentru că drumul ne ducea prin locuri frumoase: grădina zoo din Budapesta, acvariul din Viena, dinopark din Bratislava, și Salzburg cu o peșteră renumită, ca în povești.

Deși pare ușor, nouă, cu trei copii ne-a luat o zi întreagă să facem cumpărături, să încărcăm autorulota cu provizii și haine. Totuși a fost mai ușor decât la rulota noastră. Dacă închiriați de la Caravanele Palatino trebuie să știți că o primiți deja dotată cu veselă, vase de gătit, tacâmuri, consumabile, produse de curățat, lenjerii, dar și masă cu scaune pentru exterior, chiar și grătar. Și toate astea într-o mașină-casă pe care o conduci cu B-ul!

sertar de tacamuri autorulota camper Palatino
Dulap de veselă autorulota camper Palatino

Noi ne pierdem mereu în cumpărături de zici că vine apocalipsa. Noroc cu frigiderul (cu congelator) încăpător unde am putut îndesa mâncarea pentru cel puțin trei zile.

Până în Budapesta am făcut mai multe opriri pentru a lua prânzul sau cina, ori alte 700 de mese pe care le-au cerut copiii-cei-fără-de-răbdare. Am înnoptat în Budapesta, într-un cartier de lângă un lac cu rațe. A fost foarte liniștit, iar dimineață am făcut și o plimbare. Dar copiii erau nerăbdători să ajungem la grădina zoologică. Aceasta nu e una oarecare ci pot spune că e cea mai complexă pe care am văzut-o. Șapte ore am alergat de la un țarc la altul, la muzeele interioare, la locurile de joacă și la animalele de mângâiat. E chiar foarte frumoasă, are și restaurante, tot ce vrei.

Am plecat leșinați de oboseală, exact când închideau porțile. Am luat și o mică amendă pentru că parcasem autorulota chiar în fața intrării, ca boierii. Măcar a meritat.

Cămilă la Fovarosi Allat es Novenykert in Budapesta
Elefanți la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Girafe la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Suricate la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Tigru și copii care il privesc la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Copiii fac poză la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Broaște țestoase se împerechează la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Vultur mănâncă la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Copii hrănesc nandu la Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Copii se joacă pe trambulină la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Nandu urmărește un băiat la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Copiii pun mâna pe sticla acvariului cu pești mari la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Cangur relaxat la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Urs polar în apa la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Copil priveste foca cum înoata la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Cârd de flamingo roz la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Copiii și mama mângâie o capră la Zoo Budapesta Fovarosi Allat es Novenykert în Budapesta
Podul Erszebet în Budapesta peste Dunăre cu vedere la cascadă

Seara am ajuns aproape de Viena și am oprit să dormim într-un loc superb pe care îl știam mai demult, de la ședința foto a lui tati.

Dimineață am putut admira de la înălțime Dunărea ce despărțea Austria de Slovacia, ca un șarpe uriaș între două țări. Era un aer umed și curat, un pic de vânt, foișor și fazani, iarbă încă verde și ciuperci. Am gătit paste în autorulotă privind copiii pe geam cum se jucau afară. Este o experiență care îți schimbă total perspectiva asupra călătoriilor. Ești aproape de natură, poți opri sau devia de la traseu oricând vrei.

Dunărea în depărtare si mama cu copiii se uita la peisaj in Austria si Slovacia
Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre în foișor mama și cei trei băieți
Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre parcati cu camperul autorulota Palatino
Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre  cu camperul autorulota Palatino
Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre  in parcare face mama maâncare ïn autorulotă
Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre gemeni pe o bară se joaca
Mama servește mâncare paste afară la o masă cu banci Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre
Copiii mănânca paste Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre
Autorulota camper Palatino pe drum Intre Austria și Slovacia lângă Dunăre

În Viena am vizitat Haus des Meeres și am parcat, prin coincidență, la 5 minute de mers pe jos. Autorulota nu este foarte mare și la parcare a fost încadrată la autovehicul, plătind ca la o mașină mică. Hoaus des Meeres este o clădire înaltă cu acvarii, terarii și mini junglă la fiecare etaj, și restaurant cu panoramă superbă asupra Vienei pe acoperiș. E fain pentru copii, dar nu mi s-a părut o senzație.

Am lăsat Viena în urmă și am pornit spre Salzburg. Acolo ne-am cazat într-un camping la marginea orașului (Camping Panorama). Cu toate că am dat 50 euro/noapte am preferat să facem duș în autorulotă. Era mult mai comod. În plus cabina de duș e confortabilă, apa caldă și ieși direct în…dormitor. Cu încălzirea pornită, autorulota e un culcuș pentru toată familia.

Salzburg ne-a așteptat cu ploaie, dar parcă nici măcar vremea mohorâtă nu poate răpi farmecul acestui oraș. Și picurii cădeau în ritm de violă, pe o partitură de Mozart. Orașul are un aer burghez încântător. Am și ochit castelul-fortăreață unde am urcat cu funicularul, spre marea bucurie a copiilor. Priveliștea de sus e superbă și muzeul frumos aranjat.

Ne place foarte mult sa facem cumparaturi din magazine locale și ne-am răsfățat cu o masă copioasă în autorulotă. Somn lin pe saltelele supercomode și a doua zi ne-am pornit spre Eisriesenwelt, cea mai mare peșteră cu gheață din lume.

Autorulota a mers fără niciun stress pe serpentine și am lăsat-o să ne aștepte cuminte într-o parcare, aproape de telecabină. Aceasta are unul dintre cele mai abrupte trasee, și peisajul îți taie pur și simplu răsuflarea. Practic treci prin nori și te ridici deasupra lor, la 1500 m, unde e numai stâncă și grohotiș. E ceva de mers și până la intrarea în peșteră dar cred că se merită fiecare pas! Drumul e tăiat în stâncă, cărarea protejată de un acoperiș, formând un tunel. Chiar și toaleta e săpată în munte.

În peșteră nu ai voie să faci poze, dar nu ne-am putut abține :). Însă totul, de la intrarea cu vânt puternic, lămpile cu carbit, zidurile de gheață, temperatura de 0 grade, cele 700 de trepte și desigur, ghidul foarte simpatic, totul e de poveste. Suntem foarte bucuroși că am avut ocazia să vedem un astfel de loc. Și la coborâre merită să luați un prânz tradițional austriac la terasa cabanei, alături de un stol de păsări negre ce vă fură mâncarea din farfurie!

Tot timpul căt am mers cu autorulota am dorit să facem drumuri de maxim 2-3 ore ca să nu se plictisească copiii. Deși se pot juca înăuntru pe timpul mersului, noi suntem mai panicați și i-am ținut în centuri. Astfel se plictiseau destul de repede. Iar opririle le făceam cu ajutorul aplicației Park4night. Căutam mereu locuri cu câte un parc public de joacă, iar in Austria sunt multe și foarte faine. Au tiroliană!

Se poate dormi foarte ușor în parcări cu panoramă asupra orașelor sau lânga vreo pădure, parc, lac. Toate le găsiți ușor cu aplicația Park4night. Cu autorulota Palatino parchezi, tragi obloanele și gata. Patul din alcov are plasă, e potrivit pentru copii. Iar jos, în spate, sunt două paturi de o persoană plus o saltea suplimetară ce mărește suprafața de dormit foarte mult.

Pentru o experiență mai autohtonă am ales să vizităm și un orășel pitoresc, Gmunden, unde găsiți și motorină ieftină. Orașul e pe marginea unui lac, are și o insuliță legată de țărm cu un pod de lemn. Rațe și lebede, bărci și oameni binevoitori. Ne-am plimbat cu bicicletele pe faleză, pentru că da, și acestea au avut loc în portbagajul imens al autorulotei. Gmunden era curat și aranjat, mai ca ne venea să ne mutăm acolo imediat. Dar de ce să stai într-un loc, când ai de fapt o casă plimbăreață și poți merge oriunde?

Așa că am schimbat repede planul și am tras o fugă până în Bratislava care nu era pe listă de la început. Auzisem de un DinoPark interesant. Și am fost foarte încântați de replicile dinozaurilor care dădeau din coadă, scoteau sunete, clipeau, deschideau gura și chiar „respirau”. Ca și pont, vă spun să fiți acolo de dimineață pentru că parcarea e mică și se umple repede. Iar expoziția de dinozauri este temporară, este în cadrul grădinii zoo.

Următoarea oprire a fost la Budapesta, din nou. De data asta ne-am plimbat cu vaporașul pe Dunăre, cu metroul și cu tramvaiul. Mașina am lăsat-o în parcarea unui camping unde am golit toaleta, apa gri (menajeră) și am umplut rezervorul de 100 litri cu apă. Puteți face lucrurile acestea în orice camping în schimbul unei sume mici. În Ungaria și Austria sunt foarte multe campinguri, le găsiți pe hartă.

De aici am mers pentru un minishopping la Debrecen și apoi direct acasă, în Cluj, pentru că și așa am tras chiulul la școală.

E așa interesant să călătorești cu autorulota! E mult mai comod și mai practic decât cu rulota. Este potrivită pentru drumuri cu multe opriri, unde stai puțin și te miști mult. Iar în off season e chiar mai frumos să mergi. Toamna aduce peisaje de poveste, păduri ruginii și nori spectaculoși, apusuri de vis, mai puțină aglomerație. Toate le vezi din plin, le trăiești în fiecare clipă.

Caravanele Palatino sunt noi, elegante, primitoare și foarte fotogenice :). Au spațiu mult de depozitare, poți sa iei și jumătate de casă cu tine. Sunt potrivite pentru ieșiri pe plaiul românesc dar și în țări straine. Însă, cu așa căsuță faină eu zic că ar fi păcat să nu vă plimbați cât mai mult și cât mai departe, acolo unde vă trage inima.

Pe canalul nostru de youtube aveți și un fimuleț cu autorulota în acțiune. 🙂

Lasă un răspuns