Minunata Cappadocia, cu autorulota

Minunata Cappadocia, cu autorulota

Am dedicat un articol separat din călătoria noastră prin Turcia Cappadociei, acest loc desprins din povești. Este obiectivul care ne-a impresionat cel mai mult, iar copiii s-au distrat aici de minune.

Cappadocia se afla în centrul Turciei, un platou înalt cu multe văi interesante, fiecare având propria poveste, dintre care cele mai cunoscute sunt Red Valley, Rose Valley, Pigeon Valley, Swords Valley și Love Valley. Așa cum ne-a povestit și ghidul, cu aproximativ 3 milioane de ani în urmă au erupt mai mulți vulcani din zonă, acoperind totul în jur cu cenușă care ulterior s-a tasat. Ploile au erodat în timp solul și au luat naștere acele formațiuni conice interesante. Roca formată este moale și ușor de scobit. Astfel, în perioada creștină timpurie, când mulți creștini erau persecutați de romani și-au găsit adăpostul în aceste văi, săpându-și locuințe în stăncă. Sunt orașe întregi cu biserici și clădiri specifice sau chiar orașe subterane, adevărate labirinte fascinante.

Noi am mers în perioada iernii, out of season. Am putut parca în orice vale unde intra mașina, pentru că sunt multe suprafețe libere, de unde se ridică baloanele cu aer cald. Practic te poți trezi dimineața între baloane 🙂 Un mare plus pentru iarna in Cappadocia este că nu sunt mulți turiști și poți explora și face poze în voie. In plus am avut zăpadă, ceea ce a dat un farmec aparte locului. Un minus este că nu prea zboară baloanele din cauza vântului puternic. Practic se poate anula și cu câteva minute înainte de ora stabilită pentru ridicare.

Dacă doriți să faceți plimbarea cu balonul atunci puteți închiria de la fața locului, din Göreme, dar nu ezitați să negociați prețul. Se plătește valoarea totală urmând să se restituie banii dacă nu vor fi condiții prielnice de zbor. Noi am plătit 250 euro pentru 5 persoane, copiii nu au nicio reducere. Dacă copilul e mai mic de 120 cm nu va vedea peste coșul balonului și va trebui să-l țineți cumva ridicat pe piciorul vostru. Eu am ținut gemeni, deci vă descurcați 🙂 Din momentul în care am plătit și până am zburat a trecut o săptămână. Deci s-a amânat de 7 ori. Dar asta nu e valabil vara, bineînțeles. Agenția ia toți călătorii cu un microbuz și apoi îi repartizează la locul de zbor. Noi am fost o dată așa, ne-a luat de la ora 7:00 și ne-a dus la balon. Dar s-a anulat. Ce dezamăgire! Însă nu ne-am lăsat și am prins totuși o fereastră de vreme bună când am putut zbura. Vă recomandăm, este de vis!

Însă ce le-a plăcut cel mai mult copiilor a fost libertatea de explorare. Am mers mult și am cercetat toate găurile, locuințele părăsite sau chiar locuite de animalele localnicilor. Sunt și multe herghelii în zonă și poți face plimbări călare. Noi am mers însă cu atv-ul la apus și a fost foarte distractiv.

Am vizitat și Muzeul în aer liber, încadrat în patrimoniul UNESCO, unde vă recomandăm să luați un ghid pentru că veți afla mai multe lucruri decât găsiți pe net.

În rest, pregătiți-vă încălțăminte comoda, antiderapantă și explorați toate văile din jur. Vor fi o încântare. Puteți urca și în castelul Uçhisar de unde veți admira o priveliște incredibilă.

Și dacă v-ați plictisit de aceste văi, puteți merge să vedeți un oraș imens săpat în stâncă, Zelve Open Air Museum.

Noi am prins o ploaie mocănească dar cu toate astea am fost fascinați de locul acesta. Am cotrobăit toate cămăruțele, am urcat și la etaj, am alergat pe cărările înguste, pe poduri…mi-a amintit de orașul lui Peter Pan 🙂 Un loc asemănător este și mănăstirea Gumusler.

Și dacă tot nu v-ați săturat de explorat vă mai arătăm încă o minune: orașele subterane din Kaimakli și Derinkuyu. Aici chiar am pierdut copiii prin tunele. Dar s-au distrat maxim pe chestia asta. Oricum traseul e marcat cu săgeți, nu aveți grijă, nu rămâneți acolo :)). Aceste orașe au fost descoperite din greșeala, unul dintre ele chiar de un localnic care dorea să-și extindă locuința și a săpat mai adânc în stâncă. Astfel a dat de miile de tunele și cămăruțe pe mai multe etaje, vechi de sute de ani, un loc nemaipomenit și captivant.

Cappadocia ne-a rămas în suflet și am promis că ne vom întoarce pentru că nu am reușit să colindăm toate dealurile și să-i aflăm toate secretele…:)

Lasă un răspuns