Grecia este o țară în care revenim mereu cu drag. Ne plac plajele sălbatice, cu stânci, numai bune de explorat viața marină de la mal.
De data aceasta am avut 3 luni bune de plimbări, vizite și noi descoperiri. Am nimerit tot off season, ceea ce a fost foarte bine pentru că nu erau deloc turiști. Nu am putut profita foarte mult de apa mării, dar ne-am bucurat de liniște și mai ales de minunata Grecie pe timp de primăvară. Aș spune că e anotimpul perfect pentru a vizita tărâmul Eladei. Nu am văzut niciodată atâtea flori la un loc, covoare întregi înșirate pe pajiști, între măslini.
Așadar, în a 3a lună de călătorie cu autorulota, am trecut din Turcia în Grecia, prin vama Kipoi. Despre traseul nostru prin Turcia puteți citi aici.
Primele opriri au fost pentru spălat haine în Alexandroupoli și ceva cumpărături în Thessaloniki. Apoi am stat liniștiți câteva zile în Delta Nestos, un loc foarte frumos unde puteți vedea flamingo. Copiii au alergat pe plajă toată ziua, au găsit cochilii imense, diverse moluște și am observat chiar și flamingii. Sunt multe locuri de stat cu camperul peste noapte, le găsiți pe aplicația Park4night.
Pe costa de vest am admirat muntele Olimp despre care am citit în Legendele Olimpului și am oprit de câteva ori să lucrăm și să dormim.
Primul obiectiv vizitat a fost Thermopylae. Izvorul de apă termală, într-un decor sălbatic, i-a încântat pe copii. S-au bălăcit toată ziua în apa de 40 de grade, afară fiind vreo 16. Probabil că vara nu e așa o plăcere, dar primăvara a fost un deliciu. Se poate sta cu camperul chiar lângă râu, gratuit și nu vă faceți griji pentru tabăra de refugiați din apropiere, nu au nicio treabă cu turiștii.
Mai departe am mers la Delphi. Am vrut sa vedem locul unde oracolul prezicea oamenilor importanti destinul. Vizita noastră a fost o lecție de istorie a Greciei antice dar și un prilej de a admira migdalii înfloriți. In zona sitului Delphi este o parcare foarte strâmtă, așa că e bine să fiți acolo mai de dimineață, să prindeți un loc cu camperul.
Chiar dacă nu ne plac orașele mari, lecțiile de istorie ne-au cerut să vizităm și Atena. Ca obiective, am ales Acropole, Muzeul Acropole și Nava Averof.
Muzeul Acropole ne-a impresionat prin spațiul modern ce pune în evidență artefactele, sculpturile și obiectele antice grecești, salvate de pe Acropole. Chiar întreaga clădire a muzeului este înălțată pe piloni, deasupra unui sit arhelologic încă în excavație.
Pentru copii, mai ales pentru 3 băieți ca ai noștri, nava de luptă Averof este un muzeu foarte interesant. Este chiar o navă de luptă acostată în portul Atenei, echipată cu multe lucruri originale ce au aparținut echipajului. Nava a luptat cu succes în al 2-lea Război Mondial și multe detalii expuse i-au impresionat pe copii. În Atena găsiți parcări în zona portului și puteți accesa obiectivele turistice cu mijloacele de transport în comun. Însă noi nu am găsit nicăieri bilete, așa că am călătorit, cu emoții, fară bilet :))
După Atena, am trecut în Peninsula Peloponez traversând canalul Corint. Am dormit în parcarea dinaintea podului, era liber și liniștit când am fost noi.
Din când în când avem nevoie să stăm câteva zile într-un singur loc, așa că ne-am ales o plajă izolată, unde am fost numai noi și un pescar. Locul îl găsiți pe Prak4night, în Pefkali, dar trebuie să știți că drumul e foarte sinuos și strâmt. Dar dacă am reușit noi, reușiți și voi 🙂
Mai departe, ne-am îndreptat spre Nafplio. Acesta este un orășel-port tare cochet, având și două cetăți de unde vederea este extraordinară. Se poate înnopta în port, este un spațiu de parcare foarte generos.
Următorul punct de interes a fost Sparta, dar aici nu am vizitat ruinele orașului vechi ci un muzeu al uleiului de măsline. A fost foarte interesant pentru copii dar și pentru noi, sunt expuse diverse sisteme de producție și machete demonstrative (cu motoraș). Tot aici am serbat și ziua lui tati. Yey!
Printre locurile preferate pe care le-am văzut în Grecia se numără și Monemvasia. Este un oraș foarte vechi, pe o insuliță, conectat de uscat printr-un pod. Casele sunt îngrămădite în stâncă, edificii foarte vechi din piatră. Totul e contruit ca o cetate, cu ziduri de jur împrejur, scăldate de valurile mării. Sus, pe deal este cetatea veche, de unde se deschide o panoramă fantastică asupra orașului. Străzile mici, înguste, multe trepte, totul pare oprit în timp. Este un loc foarte romantic, unde am dori să revenim oricând. Se poate campa un pic mai la nord, pe o plaja cu duș, deci aveți și sursă de apă.
La Ship Wreck Dimitri, lângă orașul Ghytio, am găsit o adevărată comunitate de nomazi, ca noi. Camperele vin și pleacă, dar mereu copiii au avut parteneri de joacă. Este un loc foarte fain unde ne-am simțit foarte bine, am stat o săptămână. De asemenea, epava e numai bună de fotografiat.
După atâta plajă, am zis să schimbăm un pic decorul și am intrat în munți, spre Canionul Ridomo. Trebuie să știți că munții Greciei sunt foarte stâncoși, cu drumuri înguste și întortocheate, printre sate cu străzi și mai înguste, așa că să vă înarmați cu răbdare și o doză mare de curaj. Am parcat lângă o livadă de măslini și am stat 2 nopți. Traseul până la canion e destul de lung, vreo 12 km, și l-am făcut parțial cu bicicletele (mami a tras și o trântă). Locul e foarte frumos, sălbatic, cum ne place nouă, cu stânci în straturi săpate de apa care secase. Mai ales primăvara, e plin de iriși și alte flori. La canion am făcut și vlog, pe care îl găsiți aici.
Am lăsat canionul în urmă și ne-am avântat în Kalamata, să testăm piața și să căutăm renumitele măsline. Am găsit de toate pentru toți, mai ales pasta de măsline, yummy, v-o recomandăm! Aici am pierdut copiii, dar i-am găsit repede (după o sperietură zdravănă) la locul pe care îl fixasem de întâlnire, în caz că ne înghite mulțimea de oameni :))
Dorul de natură ne-a împins iar la un hike, la cascadele Polylimnio. Sunt cascade în trepte, cu lacuri turcoaz, o minunăție! Este și un traseu de urmat, cu sfori și trepte metalice, care trec chiar prin cascadă. Copiii s-au distrat maxim, chiar merită drumul haotic și cu mari emoții până acolo.
Dar să mergem iar la plajă, și nu la oricare plajă, ci la Voidokilia Beach! Această frumusețe în formă de litera Omega se află într-o rezervație naturală ca o deltă, deci sunt multe păsări, șacali și țânțari. Apa e extrem de mică, nisipul extrafin, totul te cheamă la bălăceală și leneveală! Pentru campere recomandăm să înoptați în zona Divari Beach, iar de acolo să faceți o mică excursie pe o potecă ce urcă pe deal, trece prin ruinele castelului Navarino, coboară abrupt și distractiv pe cealaltă parte, pentru ca, la final să puteți alerga printre dune fine de nisip până la apă. Atenție: locul este preotejat pentru țestoasele Caretta caretta care vin aici sa-și depună ouăle.
Încă o cascadă spectaculoasă este Neda. La fel, apa e turcoaz și foarte clară, un loc perfect de baie. Dacă aveți mașină foarte mare, nu vă aventurați, drumul e extrem de îngust, cu dublu sens! :))
Un loc ce merită vizitat este Olympia, situl arheologic foarte complex, care, împreună cu muzeul, ne-au impresionat. Dacă ajungeți aici e musai să alergați pe prima pistă olimpică din lume! Situl e cu atât mai spectaculos primăvara, când toți copacii roz de cercis sunt în floare.
Am lăsat Peloponezul în urmă și am trecut cu ferry pe la Patras (e mai ieftin decât podul) pe partea continentală a Greciei. Aici ne-am oprit la o plajă vestită pentru porci. Da, exact, porci mistreți, sau cel puțin mix, vizitează plaja fara niciun stress de oameni. Noi chiar am avut norocul să vedem două scroafe cu căte zece purceluși! În rest locul e fain, ne-am împrietenit aici cu familii belgiene și copiii s-au jucat în apa mică. Plaja o găsiți pe Prak4night, lângă orășelul Astakos.
O altă plajă care ne-a plăcut, tot cu apă mică și bonus un râu care se varsă în mare, a fost Kerentza Beach. Satul e foarte liniștit și în jur sunt multe plaje faine, cu pietre albe. Dar aici era nisip și copiii s-au distrat în voie. Au găsit țestoase, șerpi de apă și scorpioni. În plus, ne-am plimbat cu caii de la ferma Alonaki Horse Riding, ceea ce recomandăm (20 euro/pers/oră).
Am făcut excursie de aici la Nikopolis Aquaduct și Glyki. Apeductul este monumental și mai demult se întindea pe o distranță de 50 km!
Excursia la Glyki merită din plin, mai ales pentru copii zburdalnici. Sunt niște chei spectaculoase, se merge prin apă și pe stânci, prin pădure și pe dealuri, este foarte frumos! Apa e de un turcoaz incredibil, așa cum ne-am obișnuit să vedem în Grecia.
Am încheiat traseul nostru cu o seară liniștită și o cină grecească alături de prieteni români ce au venit să ne viziteze. Pentru asta, am mers în Parga. Parga este un oraș foarte drăguț, cu ieșire la mare, cu insulițe și un castel. Are terase cochete și o plimbare pe mica faleză e de neuitat. Dacă vă cazați în zonă se poate lua taxiul pe apă ca să ajungeți la faleză. E un loc fain, pe care vi-l recomandăm.
În final, după 3 luni în Grecia, am luat ferry din Igoumenitsa spre Brindisi, Italia.
Sper că v-a plăcut articolul nostru și vă va inspira pentru viitoarele călătorii. Grecia e mereu locul liniștii și al relaxării în mijlocul naturii.
Puteți să susțineți călătoria noastră cu o cafea virtuală, aici. Mulțumim!
Radu Oniche
20 mai 2022Foarte frumos călătoriți! Mi ar plăcea și kır, cândva..
Aveți și traseul gps al locurilor vizitate?
Ni l puteți împărtăși si noua pt planuri de viitor?
oanahajos
20 mai 2022Buna. Multumim de aprecieri.
Intreaga calatorie (inca in desfasurare) o gasiti aici: https://www.polarsteps.com/Haiosii/4619305-from-turkey-to