Ce trebuie să știți înainte de a închiria rulota?

Ce trebuie să știți înainte de a închiria rulota?

Dacă ați citit articolul nostru despre iubita ruloțică și ați văzut pozele de acolo, vă invităm să aprofundați tematica cu date tehnice și răspunsuri la posibilele întrebări.

 1. Cu ce mașină trag rulota? Verificați în cartea de identitate a vehiculului la secțiunea O.1., „masa maximă remorcabilă cu dispozitiv de frânare” să aveți trecut cel puțin 1300 kg. (Recomandat ar fi peste 1500 kg). Desigur, trebuie să aveți în dotarea mașinii un cârlig de remorcare care să suporte cel puțin 80 kg în punctul de cuplare. La cârlig trebuie să existe și o priză funcțională cu 7 sau 13 pini.
 2. Pot să trag rulota cu categoria B? Pentru categoria B, masa maximă autorizată a ansamblului (mașină plus rulotă) nu trebuie să depășească 3500 kg.
 3. Cum verific dacă mă încadrez în 3500 kg? Verificați în cartea de identitate a vehiculului la secțiunea F.1., masa maximă tehnică admisibilă cu excepția motocicletelor, să nu depășeasca cifra de 2200 kg. În cazul în care MMA autovehicul este mai mare decât 2200 kg înseamnă că împreună cu MMA rulotă (1300 kg) depășesc 3500 kg.
 4. Ce fac dacă nu mă incadrez în 3500 kg, respectiv categoria B? Aveți nevoie de categoria B96 (<4250 kg) sau BE (<7000 kg).
 5. Cum obțin categoria B96? Se face la orice școală de șoferi, costă aproximativ 500 lei, presupune câteva ore de curs după care veți primi adeverința categoriei B96, FĂRĂ EXAMEN. Aceasta adeverință este valabilă pe tot teritoriul României. Faceți programare din timp pentru că poate dura 1-2 săptămâni.
 6. Pot să ies din țară cu categoria B96? Pentru aceasta trebuie să mergeți la poliție să vă scrie categoria în talon. Astfel puteți circula în țările membre UE și EEA.
 7. Are asigurare rulota? Da, are asigurare RCA valabilă în toată Europa, cu foarte mici excepții.
 8. Cu ce viteză pot sa merg cu rulota? În localități se aplica limita normală, înafara localităților cu 10km/oră mai puțin decăt limita legală. Pe autostradă, în majoritatea țărilor UE, este limita de 90km/oră.
 9. Cu cât crește consumul de combustibil la mașină?Depinde de motorizarea masinii dar puteți calcula o creștere cu aprox. 2L/100KM
 10. La un drum lung sunt și alte taxe pentru rulotă? Sunt țări care cer taxă mai mare la vignetă sau autostrăzi. Fiecare țară are alte reguli, este bine să vă informați din timp. Dacă doriți să duceți rulota cu ferry-boat-ul taxele se pot dubla.
 11. De câte persoane este rulota? Rulota noastră este proiectată pentru 4 persoane. Are 2 paturi de câte 2 persoane (2×1,4 m). Unul este fix iar celălalt modular. Noi suntem 2 adulți si 3 copii și încăpem perfect.
 12. Are voie cățelul în rulotă? Desigur, rulota noastră este super pet friendly pentru animăluțe educate.
 13. Unde pot campa? Această rulotă are toate dotările necesare pentru off camping. Bineînțeles că într-un camping confortul sporește.
 14. Pot campa off camping în România? Legislația română nu permite camparea pe spații publice. Cu toate acestea noi nu am avut niciodată probleme nici cu camparea și nici cu parcarea. Important este să păstrăm bunul simț.
 15. Pot campa off camping în străinătate? În majoritatea țărilor din Europa wild campingul este interzis dar tolerat. Aici depinde de la o țară la alta. Cel mai bine este tolerat în Grecia, cel mai puțin în Elveția.
 16. Cum găsesc locuri de parcare/campare? Vă recomandăm aplicația Park4Night.
 17. Unde pot face un popas nocturn pe durata călătoriei? Majoritatea autostrăzilor din Europa oferă refugiu peste noapte.
 18. Care este diferența între parcare și campare? Parcare înseamnă să nu decuplezi rulota de pe mașină și să nu extinzi limitele exterioare ale rulotei (marchiză, scaune, mese, etc)
 19. Cum parchez rulota? Dacă doriți puteți decupla rulota și folosiți mover-ul. Asta înseamnă că o parcați folosind telecomanda care va acționa motoarele cuplate pe roțile rulotei.
 20. Cât este de mare rulota noastră? Este un model compact de 6,200 m lungime, lățime 2,100 m, înălțime 2,600 m .
 21. Are încălzire? Da, are convector pe gaz alimentat de la rezervorul GPL al rulotei instalat înafara habitatului.
 22. Cât ține un plin GPL? În cazul în care merge non-stop la maxim și afară sunt -10 grade, aveți 3 zile asigurate/rezervor. Dacă sunt peste 0 grade aveți o autonomie de 5 zile.
 23. Are frigider? Da, plus un mic congelator. Funcționează atât pe gaz cât și pe curent. Frigiderul nostru se poate folosi pe gaz și în timpul mersului deoarece are un sistem de siguranță suplimentar pentru a peveni explozii în caz de accident.
 24. Are aer condiționat? Nu, noi nu am avut nevoie.
 25. Rulota are apă? Da, are un rezervor de apă proaspătă de 70 l care asigură apa curentă.
 26. Are apă caldă? Da, are boiler care funcționează atât pe gaz cât și electric.
 27. Pot să fac duș în rulotă? Da.
 28. Pot să gătesc? Da, aveți o minibucătărie cu aragaz, chiuvetă și frigider. Plus spații de depozitare specifice.
 29. Are iluminat interior? Desigur, are baterie proprie iar încărcarea se face automat prin intermediul panoului solar. De asemenea se încarcă automat dacă este cuplat la sursa 220v.
 30. Pot să-mi încarc telefon/tabletă în rulotă? Da, sunt 4 conexiuni USB de 2A pentru încărcarea device-urilor.
 31. Rulota are prize 220v? Da, este dotată cu invertor și se poate încărca laptop/telefon/aparat foto sau alte consumatoare mai mici de curent fără să fie conectat la sursă 220v.
 32. Cum funcționează toaleta? Toaleta funcționează ca una obișnuită (se trage apa), diferența fiind că materia se adună într-un rezervor închis ermetic și se folosește soluție specială de descompunere.
 33. Unde se golește rezervorul? Se golește în locuri special amenajate din campinguri, benzinării sau în toaletă obișnuită, la nevoie.
 34. Care sunt avantajele unui camping? În primul rând aveți grup sanitar, duș și zona de bucătărie. Mai aveți facilități pentru a spăla haine și vase. Unele campinguri au piscine, aqua park, spații de joacă, plaje private, minimarket.
 35. Cât costă închiriatul rulotei noastre? Rulota noastra ne este dragă și este întreținută și curată, nu este o rulotă de ”făcut bani” dar pentru că am investit foarte mult vrem s-o inchiriem ocazional dacă sunt oameni faini care vor să încerce această experiență. Știm și noi prin câte greutăți am trecut la primele închirieri, practic ori găseam rulote cârpite și cu miros de mucegai la 35 euro ori rulote luxoase dar grele la 75 euro. Din acest considerent credem că un preț de 40-50 euro (în funcție de perioadă și durată) este un preț corect pentru toată lumea.
🙂

Lasă un răspuns